Η χρήση της ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του λειτουργικού κόστους ενός κτιρίου και διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη του επιπέδου άνεσης των ενοίκων.

Η Ενεργειακή Διαχείριση του κτιρίου, είναι μια συστηματική, οργανωμένη και συνεχής δραστηριότητα που αποτελείται από ένα προγραμματισμένο σύνολο διοικητικών, τεχνικών και οικονομικών δράσεων και  στοχεύει στην εξασφάλιση συνθηκών και υπηρεσιών τέτοιων που να κάνουν την παραμονή των ενοίκων στα κτίρια ευχάριστη με την ελάχιστη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση, και συνετή χρήση του ενεργειακού εξοπλισμού. Οι δράσεις αυτές έχουν ως κριτήρια :

  • Την οικονομική αποδοτικότητα και αύξηση του κέρδους των διαφόρων φορέων διαχείρισης κτιρίων από την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας
  • Την διατήρηση ή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας ζωής και παροχής υπηρεσιών στα κτίρια
  • Την διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος
  • Τον έλεγχο του συνολικού λειτουργικού ενεργειακού κόστους και όχι απλά της καταναλισκόμενης ποσότητας καυσίμων

Η διαδικασία της ενεργειακής διαχείρισης αποτελείται από τέσσερα αλληλοεξαρτώμενα στάδια, συγκεκριμένα τη σκέψη, το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την καταμέτρηση. Βασικά εργαλεία στη διαχείριση της ενέργειας αποτελούν η ενεργειακή επιθεώρηση, η ενεργειακή παρακολούθηση, η σωστή συντήρηση του εξοπλισμού, καθώς και η λήψη μέτρων για εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνεται.

Σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαχείριση των κτιρίων του τριτογενή τομέα (δημόσια κτίρία, εμπορικά, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κ.ά.) έχουν τα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων (Building Energy Management Systems-BEMS), τα οποία στο μέλλον μπορεί να εφαρμοστουν και σε κτιρια του οικιακού τομέα.
Στα κτίρια του οικιακού τομέα η ενεργειακή διαχείριση είναι σχεδόν αποκλειστικά στην ευθύνη των ενοίκων και εξαρτάται άμεσα από την ενεργειακή συνείδηση και ενεργειακή συμπεριφορά των χρηστών.