Συγκρότημα Βιοκλιματικών κατοικιών στην Καλαμάτα

Πρόκειται για έναν οικισμό που κατασκευάστηκε με την επιμέλεια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανασυγκρότησης Καλαμάτας (Δ.Ε.Α.Κ), ενώ η εκτέλεση των μετρήσεων και η κατάρτιση των ενεργειακών ισοζυγίων των κατοικιών έγιναν από το ΚΑΠΕ.

Το έργο μελετήθηκε από το γραφείο μελετών Α.Ν. Τομπάζη.

Τα στοιχεία και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον παθητικό σχεδιασμό των κτηρίων είναι:

  • αυξημένη μόνωση (επιπλέον των προδιαγραφών),
  • διπλά τζάμια,
  • αεριζόμενες επικλινείς κεραμοσκεπές πάνω από δώματα, εξωτερικά σκίαστρα (ρολά),
  • τέντες, πρόβολοι,
  • διαμπερής αερισμός και τέλος τοίχοι μάζας.

Οι οροφές είναι τύπου δώματος με μόνωση πάχους 10 εκατοστών. Τα βατά σημεία είναι καλυμμένα με πλάκες τσιμέντου ενώ τα μη βατά καλύπτονται με κροκάλες. Πάνω από τα μη βατά σημεία υπάρχουν επικλινείς κεραμοσκεπές.

Αυτή η τεχνική όχι μόνο προσφέρει επιπλέον θερμομόνωση αλλά επιτρέπει και τον διαμπερή αερισμό της στέγης και προσφέρει καλύτερες θερμοκρασίες χώρων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Με βάση ανάλυση των μετρήσεων που πραγματοποίησε το ΚΑΠΕ, η ενεργειακή συμπεριφορά των κατοικιών που εξετάστηκαν είναι ικανοποιητική κατά τη διάρκεια και της χειμερινής και της θερινής περιόδου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα παθητικά ηλιακά συστήματα των κατοικιών εκτιμάται ότι εξοικονομούν ενέργεια από 35% έως 65% . Η αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2 είναι από 7,8 ως 18,5 τόνους ανά έτος για την κάθε κατοικία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι εσωτερικές θερμοκρασίες των κατοικιών είναι εντός ή πλησίον των ορίων άνεσης (μέχρι 30 °C). 

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ο ανθρώπινος παράγοντας επηρεάζει σημαντικά την ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτιρίου. Για παράδειγμα, η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε ένα διαμέρισμα όπου έγιναν μετρήσεις είναι περίπου 35%, ενώ στην περίπτωση σε ένα άλλο, είναι περίπου 65%, γεγονός το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των ενοίκων.
 


Πηγή: ΚΑΠΕ