Μια ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση της λειτουργίας των κτηρίων του εμπορικού τομέα, είναι η εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης (Building Energy Management Systems-BEMS). Σκοπός του συστήματος είναι η διαρκής επιτήρηση και ο αυτόματος έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (θέρμανση, ψύξη, αερισμός, φωτισμός, κίνηση, κλπ) ενός κτηρίου ή συγκροτήματος κτηρίων ώστε να αποτελούν ένα συντονισμένο σύνολο υψηλού βαθμού αξιοπιστίας και απρόσκοπτης λειτουργίας. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, ρύθμισης παραμέτρων, ακριβούς καταγραφής της καταναλισκόμενης ενέργειας και των παραμέτρων θερμικής άνεσης, έγκαιρων επεμβάσεων εκτάκτου ανάγκης, μείωσης του λειτουργικού κόστους για τη συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα σύγχρονα BEMS χαρακτηρίζονται από τις λειτουργίες αυτομάτου ελέγχου, συλλογής και επίδειξης δεδομένων και ασφαλείας.
Το σύστημα αποτελείται από ένα Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ), ο οποίος συνδέεται, μέσω αυτοδύναμων Ελεγκτών Συντονισμού Συστημάτων (ΕΣΣ), Προσαρμογέων Μεταφοράς Δεδομένων (ΠΜΔ) και ενός δικτύου επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων, με ένα σύνολο Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Δεδομένων (ΑΜΕΔ) και μέσω αυτών με όλες τις τελικές διατάξεις ελέγχου, όπως αισθητήρια θερμοκρασίας, υγρασίας, κίνησης κ.α.. Οι ΑΜΕΔ περιλαμβάνουν προγραμματιζόμενους ελεγκτές (Programmable Logic Controllers - PLC), ανεξάρτητους ελεγκτές χώρων (Independent Room Controllers - IRC), μονάδες άμεσου ψηφιακού έλεγχου (Direct Digital Control - DDC) και προσαρμόζονται στους πίνακες αυτοματισμού των διαφόρων ενεργειακών υποσυστημάτων.
Ο προγραμματισμός και ο χειρισμός του συστήματος γίνεται μέσω ενός κεντρικού σταθμού ελέγχου και υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης επικοινωνίας και λειτουργίας μέσω υποδομής internet.

Πηγή: ΚΑΠΕ - Οδηγός Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης Κτιρίων

 Η στρατηγική ενεργειακής διαχείρισης ενός σύγχρονου BEMS περιλαμβάνει 3 επίπεδα: την Κεντρική Διαχείριση - (ΚΣΕ), τον Συντονισμό Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου - (ΕΣΣ, ΠΜΔ) και τον Αυτόματο Έλεγχο Λειτουργιών - (ΑΜΕΔ). Τα τρία αυτά επίπεδα είναι διατεταγμένα το ένα επάνω από το άλλο με αντίστοιχη λειτουργική κυριαρχία στο κατώτερο επίπεδο, αλλά το καθένα μπορεί και λειτουργεί αυτόνομα.
Η ορθή εκμετάλλευση ενός σύγχρονου BEMS μπορεί να προωθήσει και να ενισχύσει τις οργανωτικές, τεχνικές και χρηματοοικονομικές δράσεις της ενεργειακής διαχείρισης. Πιο συγκεκριμένα, τα συστήματα BEMS επιτυγχάνουν:

• Εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15-20% για θέρμανση, ψύξη και αερισμό ενώ για το φωτισμό η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει και το 50-60%.
• Μείωση του ενεργειακού κόστους και συνεπώς χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες.
• Αυτόματη περικοπή φορτίων και διαχείριση φορτίων αιχμής που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος.
• Βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος.
• Μεγαλύτερη κτηριακή λειτουργικότητα και οικονομία.

Επιπλέον:

• Έχουν τεράστια ευελιξία.
• Προσαρμόζονται εύκολα στις απαιτήσεις του πελάτη και όχι ο πελάτης στις απαιτήσεις της εγκατάστασης.
• Δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλές αλληλοεξαρτώμενες λειτουργίες εύκολα και απλά, αλλά και επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών.
• Αποφασίζουν για λειτουργίες και εντολές με λογική και τάξη.
• Προσφέρουν πλήρη και ταχεία απόκριση σε πληθώρα μετρημένων δεδομένων και δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας αυτών
• Παρέχουν μέγιστη ακρίβεια υπολογισμών, αυτόματη ανάλυση ενεργειακών δεδομένων,  πρόβλεψη ενεργειακής ζήτησης και παρουσίαση αναφορών με επεξεργάσιμα γραφικά αποτελέσματα.
• Προσφέρουν αδιάλειπτη καταγραφή ενεργειακών παραμέτρων με αναφορά σχετικών ιστορικών στοιχείων.
• Είναι εργαλείο συνεχούς ενημέρωσης του ενεργειακού διαχειριστή για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικών με τη λειτουργία και απόδοση των ελεγχόμενων συστημάτων αλλά και με τη συμπεριφορά των χρηστών του κτηρίου και την παροχή υπηρεσιών σε αυτό.