Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ
ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΗΧΟΜΕΙΩΣΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΦΕΛΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
   
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
     
 
Στην Ελλάδα, από την ισχύ του Κανονισμού Θερμομόνωσης του 1979, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλών υαλοπινάκων σε νέα κτήρια, έτσι ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού. Για τα παλαιά κτήρια, κτισμένα εν γένει πριν το 1979, η αντικατάσταση των παλιών παραθύρων με νέα, ενεργειακά αποδοτικά με διπλά τζάμια μπορεί να ανατρέψει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την κακή ενεργειακή απόδοση του κτηρίου, με πολλαπλά οφέλη, ενεργειακά-περιβαλλοντικά και οικονομικά. Κάποια ενδεικτικά αποτελέσματα αυτού του είδους παρουσιάζονται στο παρακάτω σχήμα.

 

Σχήμα 4: Κατανάλωση ενέργειας σε κτήρια με μονά και διπλά τζάμια


ΠΗΓΗ: ΚΑΠΕ, Έργο “Double Glazing in Southern Countries” XVII/4.1031/99-33, Τελική Έκθεση, Δεκέμβριος 2000, Πρόγραμμα SAVE, της DG XVII-Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Η εξοικονόμηση ενέργειας από κάθε επέμβαση στο κέλυφος του κτηρίου, εξαρτάται από τη χρήση του κτηρίου, τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και – κατά βάση – από το κλίμα της περιοχής. Ενδεικτικά, το ΚΑΠΕ προσομοίωσε ένα τυπικό διαμέρισμα 100 m² σε 4 πόλεις με χαρακτηριστικό κλίμα στην Ελλάδα και υπολόγισε την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιφέρει η αντικατάσταση παλαιών παραθύρων με μονά τζάμια με νέα, τα οποία θα έχουν διπλούς υαλοπίνακες τριών τύπων (συνήθη διπλό με διάκενο 4 και 6 χιλιοστά και διπλό χαμηλής εκπομπής με υλικό πλήρωσης αργό).  

Το ποσό της εξοικονομούμενης ενέργειας που προκύπτει για κάθε τύπο υαλοπίνακα και του αντίστοιχου πετρελαίου σε ετήσια βάση παρουσιάζεται στον Πίνακα 3. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Πίνακα, τα ενεργειακά διπλά τζάμια στην Αθήνα μπορούν να μειώσουν ετησίως την κατανάλωση έως και κατά 7.400 kWh για τη θέρμανση και ψύξη κατοικιών εμβαδού 100 m². Στη Θεσσαλονίκη η αντίστοιχη εξοικονόμηση μπορεί να ξεπεράσει τις 10.000 kWh, στη Φλώρινα εκτοξεύεται στις 16.000, ενώ στα Χανιά πέφτει στις 5.000 kWh.

 

Πίνακας 3: Εξοικονόμηση ενέργειας/πετρελαίου σε τυπικό διαμέρισμα από τη χρήση διπλών και βελτιωμένων υαλοπινάκων σε 4 κλιματικές ζώνες της Ελλάδας


ΠΗΓΗ: ΚΑΠΕ, Έργο “Double Glazing in Southern Countries” XVII/4.1031/99-33, Τελική Έκθεση, Δεκέμβριος 2000, Πρόγραμμα SAVE, της DG XVII-Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Εξάλλου, σε μία κατοικία 100 m2 με επιφάνεια παραθύρων 15 m² που βρίσκεται στην Αθήνα, η απόσβεση της δαπάνης για την αγορά ενεργειακών τζαμιών (χωρίς τα έξοδα τοποθέτησης) μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια, λόγω της επιτυγχανόμενης εξοικονόμησης ενέργειας. Πράγματι, αλλάζοντας τα απλά τζάμια με ενεργειακά αποδοτικά (3 διαφορετικά είδη) και σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές κιλοβατώρας, προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

 

 
Εξοικονόμηση ενέργειας (kWh/έτος)
Χρηματικό όφελος
(€)
Ηλιακού ελέγχου
7.332
733
Low-e
6.282
628
Διπλά τζάμια
5.192
519