Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ
ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΗΧΟΜΕΙΩΣΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΦΕΛΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
   
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
   

Όπως προαναφέρθηκε, ένας από τους μηχανισμούς απωλειών θερμότητας είναι η ακτινοβολία, η οποία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα που απαιτούν νέας τεχνολογίας τζάμια για την επιτυχή αντιμετώπισή τους. Έτσι, όταν ο καλοκαιρινός ήλιος το απόγευμα βάζει κυριολεκτικά «φωτιά» στο σπίτι, δημιουργούνται ειδικές απαιτήσεις κυρίως όσον αφορά στα δυτικά παράθυρα. Από τη συνολική ηλιακή ακτινοβολία περισσότερη από τη μισή είναι αόρατη, με το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της να ανήκει στην υπέρυθρη.

 

Τα παράθυρα με διπλά τζάμια έχουν φτιαχτεί κυρίως για να μη διαρρέει θερμότητα από το ζεστό εσωτερικό του σπιτιού στη διάρκεια του χειμώνα προς τα έξω. Υπάρχουν όμως ειδικά επιστρώματα που κάνουν όλη την επιφάνεια του παραθύρου να επιτρέπει μόνο στο ορατό φως να περνά μέσα και έτσι να φωτίζονται αλλά να μη ζεσταίνονται οι χώροι. Τα τζάμια αυτά ονομάζονται ηλιακού ελέγχου και είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία γυαλιού ώστε να επιτρέπουν στο ηλιακό φως να διαπερνά ένα παράθυρο ή μια πρόσοψη, ενώ ταυτόχρονα να διαχέουν και να αντανακλούν ένα μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας.

   

Αποτέλεσμα είναι ο εσωτερικός χώρος να παραμένει φωτεινός και κατά πολύ δροσερότερος απ’ ό,τι θα ήταν αν είχε χρησιμοποιηθεί απλό γυαλί, περιορίζοντας σημαντικά τις ανάγκες κλιματισμού το καλοκαίρι. Σε ένα τζάμι ηλιακού ελέγχου, οι αόρατες στρώσεις από ειδικά υλικά που είναι ενσωματωμένες σε αυτό, παρέχουν το διπλό πλεονέκτημα να επιτρέπουν την είσοδο του φωτός, αλλά και να απωθούν την ηλιακή θερμότητα. Τα τζάμια ηλιακού ελέγχου εν γένει είναι και διπλά, πράγμα που σημαίνει ότι παρέχουν και καλή μόνωση.

 

Πηγή: www.alunet.gr

 

 

Για θερμομόνωση υψηλού επιπέδου, μία άριστη επιλογή είναι τα τζάμια χαμηλής εκπομπής, γνωστά και ως Low-e. Όταν η ακτινοβολία με μορφή διαδοχικών κυμάτων πέφτει πάνω στο τζάμι, ένα μέρος της ανακλάται, ένα μέρος της απορροφάται από αυτό και το υπόλοιπο το διαπερνά. Η ενέργεια της ακτινοβολίας που απορροφάται κατά ένα μέρος θερμαίνει το αέριο που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο γυάλινες επιφάνειες, αν πρόκειται για διπλό τζάμι, και το υπόλοιπο (που φτάνει το 84%) εκπέμπεται.

 

Στους υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-e) το ποσοστό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας δεν ξεπερνάει το 4%, ενώ το 96% της θερμικής ενέργειας ανακλάται. Το πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το χειμώνα ωθείται πάλι προς τα μέσα η ζέστη που δημιουργείται στο εσωτερικό του σπιτιού, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιθυμητό. Σημειώνεται ότι τα τζάμια Low-e εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλούς συντελεστές θερμοπερατότητας (μία ενδεικτική τιμή είναι 1,1 W/m2K), όπως φαίνεται στο Σχήμα 3.


 

 

Σχήμα 3: Συγκριτικές θερμομονωτικές επιδόσεις διαφορετικών τύπων τζαμιών

Πηγή: www.alunet.gr

 

Με την εφαρμογή ειδικών επιστρώσεων μπορούν να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι θερμομονωτικές ιδιότητες. Υπάρχουν, για παράδειγμα, τριπλά τζάμια που επιτυγχάνουν Ug= 0.7 W/m2K, συντελεστής που είναι ισοδύναμος με ένα θερμομονωμένο τοίχο τούβλων.