Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ
ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΗΧΟΜΕΙΩΣΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΦΕΛΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
   
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

   

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Ολλανδικού Ινστιτούτου ΤΝΟ για λογαριασμό της Glass for Europe, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομεί περισσότερες από 3,4 δισ. kWh ετησίως από την ενέργεια για κλιματισμό μέχρι το 2020 με την τοποθέτηση τζαμιών ηλιακού ελέγχου σε όλα τα καινούρια και υπάρχοντα κλιματιζόμενα κτήρια.

 

Αυτό με βάση το πιο ρεαλιστικό από τα 4 σενάρια που εξετάζονται (ανάλογα με τον τρόπο που θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά), καθώς στην περίπτωση που η χρήση του κλιματισμού στην Ευρώπη προσεγγίσει αυτή των ΗΠΑ (65% για τις κατοικίες και 100% για τα λοιπά κτήρια), υπολογίστηκε ότι στην Ελλάδα θα εξοικονομούνταν 14,1 δισ. kWh κάθε χρόνο. Σύμφωνα δε με τις τρέχουσες τιμές της kWh, αυτό ισοδυναμεί σε οικονομικό όφελος που κυμαίνεται περίπου από 0,4 έως 1,5 δισ. € ανά έτος.

 

Πάντως, η Ελλάδα υστερεί σε σημαντικό βαθμό έναντι των εταίρων της στην Ε.Ε. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη «Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση σε ελληνικές πολυκατοικίες» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μόνο το 4% των κτηρίων έχει διπλά τζάμια σε όλα τα κουφώματα και μόνο το 15% των πολυκατοικιών διαθέτει διπλά τζάμια σε ορισμένα διαμερίσματα. Από τα καταγραφέντα κτήρια, το 65% δεν είναι θερμομονωμένα και το 81% δεν έχουν διπλά τζάμια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συνολική επιφάνεια των κτηρίων που δεν έχουν συνηθισμένα διπλά τζάμια στην Ελλάδα αλλά απλά, ξεπερνά τα 259 εκατ. m2.

 

Στην έρευνα του ΤΝΟ, η ετήσια μείωση εκπομπών στην Ευρώπη από τη χρήση τέτοιου είδους ενεργειακών τζαμιών υπολογίζεται σε 15 (χείριστο σενάριο) έως 85 εκατ. τόνους (βέλτιστο σενάριο) CO2 το 2020. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η θεωρητική εκτιμώμενη ετήσια μείωση εκπομπών από τη χρήση διπλών τζαμιών ανέρχεται σε 1,6 εκατ. τόνους CO2. Εν κατακλείδι:

 

 

* Χείριστο και βέλτιστο σενάριο ανάλογα με την ανάπτυξη των κλιματιστικών συστημάτων στην Ευρώπη (έρευνα ΤΝΟ)