Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ
ΘΕΡΜΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
ΗΧΟΜΕΙΩΣΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΕΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΦΕΛΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
   
ΠΟΙΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ
   

Για την επιλογή του κατάλληλου υαλοπίνακα θα πρέπει να εξετάζεται η χρήση του κτηρίου, η συνεισφορά του υαλοπίνακα στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση και η συνεπαγόμενη οικονομικότητα του συστήματος (κόστος-όφελος, χρόνος απόσβεσης). Ιδιαίτερη προσοχή κατά την επιλογή απαιτείται ώστε τα θερμικά και οπτικά χαρακτηριστικά του υαλοπίνακα, τα οποία θα επιλεγούν με κριτήριο τη συμπεριφορά του στη θέρμανση και στο δροσισμό του κτηρίου, να εξασφαλίζουν, μαζί με το συνολικό σχεδιασμό των ανοιγμάτων και τις απαιτήσεις σε φυσικό φωτισμό των χώρων.

Τρεις είναι οι σημαντικοί παράμετροι στην επιλογή ενός σωστού υαλοπίνακα. Πρώτο κριτήριο είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας Ug, του οποίου η τιμή πρέπει να ελαχιστοποιείται. Όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας τόσο καλύτερη είναι η θερμομόνωση και συνακόλουθα λιγότερες οι απώλειες και οι ενεργειακές απαιτήσεις.

 

Δεύτερο κριτήριο είναι ο ηλιακός συντελεστής g (Solar Factor), ο οποίος δηλώνει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ροής που περνάει μέσα από το τζάμι προς την προσπίπτουσα ενεργειακή ηλιακή ροή. Επειδή στην Ελλάδα τα καλοκαίρια είναι ιδιαιτέρως θερμά, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του. Πρακτικά όσο μικρότερος είναι ο συντελεστής g τόσο μειώνεται η υπερθέρμανση το καλοκαίρι και συνακόλουθα οι ανάγκες για κλιματισμό. Μια τιμή γύρω στο 40% θεωρείται καλή.

 

Εξίσου σημαντική είναι, τέλος, και η Οπτική Διαπερατότητα LT (Light Transmission) που αφορά στο ποσοστό της φωτεινής ακτινοβολίας που περνά μέσα από το γυαλί και η τιμή της πρέπει να μεγιστοποιείται. Αυτό καλό θα είναι να είναι υψηλό (από 60 έως και 80%), καθώς μεγάλες τιμές της οπτικής διαπερατότητας σημαίνει μικρές ανάγκες σε τεχνητό φωτισμό και αντίστροφα.

Για το βέλτιστο ενεργειακό αποτέλεσμα πρέπει να επιλέγονται υαλοπίνακες με:

χαμηλό Ug,


χαμηλό g (ηλιακό κέρδος) και


υψηλό LT (οπτική διαπερατότητα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία κριτήρια είναι λίγο δύσκολο να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα στο βέλτιστο βαθμό και πρέπει να γίνονται συμβιβασμοί και επιλογές ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.