Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΟΦΕΛΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΨΥΧΡΑ ΥΛΙΚΑ
ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΨΥΧΡΑ ΥΛΙΚΑ
     

Τα ψυχρά υλικά, ως ευρύτερη έννοια, ήταν πάντοτε ενταγμένα στην παραδοσιακή (και ιδιαίτερα νησιωτική) αρχιτεκτονική τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές με θερμό κλίμα (π.χ. νησιά των Βερμούδων, Ινδία κλπ.). Οι στέγες, ή όλο το κέλυφος των κτηρίων και ο περιβάλλων χώρος τους ήταν καλυμμένα με λευκές επιστρώσεις (λευκά χρώματα, ασβέστης, κ.λπ.) για την προστασία από τον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των ψυχρών υλικών, τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα αρκετά υλικά με υψηλές τιμές ανακλαστικότητας και υψηλό συντελεστή εκπομπής που διαθέτουν επιπλέον ιδιότητες (π.χ. καλύτερη πρόσφυση, μεγαλύτερη αντοχή κλπ.) σε σχέση με τα παραδοσιακά υλικά. Τα ψυχρά υλικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:


Α) Ψυχρά υλικά για το κέλυφος του κτηρίου (επικαλύψεις, μεμβράνες κλπ.)


Β) Ψυχρά υλικά για επιφάνειες του αστικού περιβάλλοντος (π.χ. ψυχρή άσφαλτος, πλάκες πεζοδρομίου κ.λπ.)


Για το κέλυφος του κτηρίου και ειδικά για δώματα και επικλινείς στέγες, για κάθε τύπο συμβατικού υλικού υπάρχει μια επιλογή ψυχρού υλικού. Στον ακόλουθο πίνακα δίνονται ενδεικτικά κάποια υλικά που χρησιμοποιούνται σε δώματα και οι ιδιότητές τους, καθώς και η αντίστοιχη επιλογή ψυχρών υλικών που υπάρχει διαθέσιμη.


 

Εκτός από τα ψυχρά υλικά λευκού χρώματος έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και έγχρωμα ψυχρά υλικά που παρουσιάζουν υψηλότερη ανακλαστικότητα συγκριτικά με συμβατικά υλικά ίδιας απόχρωσης.


Η διαθεσιμότητα στην αγορά όλων αυτών των σύγχρονων ψυχρών υλικών εξασφαλίζει πολλές εναλλακτικές επιλογές για τους μελετητές, τόσο για εφαρμογές σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια όσο και για κατοικίες, με δυνατότητα εφαρμογής σε νέα ή και υφιστάμενα κτίρια.


Οι προοπτικές για πολλαπλασιασμό των εφαρμογών αυτών είναι μεγάλες, κυρίως σε θερμά κλίματα, έτσι ώστε κάθε κτίριο που παρουσιάζει υπερθέρμανση το καλοκαίρι να μπορεί να ωφεληθεί από μία ψυχρή στέγη.

 

Συγκεκριμένα ελαστομερή χρώματα / επιστρώσεις και μεμβράνες, αποτελούν σύγχρονα προϊόντα ψυχρών υλικών, τα οποία εντάσσονται στο Πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», και βάσει πιστοποιημένων τεχνικών τους χαρακτηριστικών στοχεύουν στην επιτυχή εφαρμογή τους σε 20,000 οροφές κατοικιών.