Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΟΦΕΛΗ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ
ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΨΥΧΡΑ ΥΛΙΚΑ
ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΥΧΡΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
     

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην εφαρμογή ψυχρών υλικών στην οροφή ενός κτηρίου είναι οι εξής:


1. Συνθήκες θερμικής δυσφορίας , κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω προβλημάτων υπερθέρμανσης του κτηρίου.


2. Αυξημένο κόστος για ηλεκτρισμό που οφείλεται στην αυξημένη χρήση κλιματιστικών (σημαντική ενεργειακή κατανάλωση για ψύξη), λόγω προβλημάτων υπερθέρμανσης του κτηρίου.


3. Η οροφή του κτηρίου (δώμα) παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα (π.χ. διαρροές, υγρασία) – φθορές, λόγω κακής εγκατάστασης ή συντήρησης. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται αντικατάσταση ή επισκευή του συστήματος της οροφής οπότε συστήνεται η επιλογή ψυχρού υλικού στην τελική επιφάνεια ώστε να επωφεληθούν οι χρήστες από τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη.


4. Η προστασία του συστήματος της οροφής από τη θερμική καταπόνηση. Πολλές από τις φθορές που προκαλούνται στην οροφή ενός κτηρίου συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται και με τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Η εφαρμογή ψυχρών υλικών οδηγεί σε χαμηλότερες επιφανειακές θερμοκρασίες και μικρότερες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις, έτσι ενδέχεται να συμβάλλει στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του συστήματος της οροφής.

 

Με στόχο την καλύτερη απόδοση της τεχνολογίας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ακόλουθοι παράγοντες σχετικά με την εφαρμογή ψυχρών στεγών:


Όσο πιο θερμό είναι το κλίμα της περιοχής τόσο πιο σημαντικά είναι τα ενεργειακά οφέλη των ψυχρών υλικών. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχει το ενδεχόμενο της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση, αφού η ηλιακή ακτινοβολία η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στη θέρμανση του κτηρίου, ανακλάται. Δεδομένου όμως ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα ποσά της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στο κτίριο είναι μικρότερα (μικρότερη διάρκεια ημέρας, η γωνία του ήλιου είναι μικρότερη, συχνή νεφοκάλυψη), η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετά σημαντική, ώστε να αντισταθμίσει την εξοικονόμηση που πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες σε θερμά κλίματα με σημαντική ηλιοφάνεια. Συνεπώς, για να είναι αποδοτική η εφαρμογή των ψυχρών υλικών, το κλίμα στην περιοχή πρέπει να είναι θερμό. Σε κλιματικές συνθήκες όπου οι βαθμοημέρες θέρμανσης είναι σημαντικά περισσότερες από τις βαθμοημέρες ψύξης, η αύξηση της κατανάλωσης για θέρμανση ενδέχεται να μην οδηγεί σε συνολική εξοικονόμηση ενέργειας. Σε πιο ψυχρά κλίματα, συστήνεται η εφαρμογή ψυχρών υλικών σε κτίρια που διαθέτουν επαρκή θερμομόνωση/ υγρομόνωση, με κύριο στόχο τα περιβαλλοντικά οφέλη και το όφελος της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής της οροφής.


Η θερμομόνωση ουσιαστικά μειώνει τη ροή θερμότητας μέσω της οροφής, συνεπώς η επίδραση των ψυχρών υλικών είναι μεγαλύτερη σε κτίρια που είναι αμόνωτα ή έχουν ελλιπή μόνωση (π.χ. κτίρια πριν το 1980).


Τα οφέλη από τις ψυχρές στέγες είναι πιο σημαντικά στις περιπτώσεις που η επιφάνεια της στέγης του κτηρίου είναι αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιφάνειές του (μονοκατοικίες ή κατοικίες 2-3 ορόφων).


Οι χώροι / διαμερίσματα που έχουν άμεσα οφέλη από την τοποθέτηση ψυχρών οροφών είναι αυτά του τελευταίου ορόφου, δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη στέγη/ δώμα.

 

Πριν την επιλογή σχετικά με την εφαρμογή ψυχρών υλικών σε ένα κτίριο, θα πρέπει να γίνεται χρήση του εργαλείου υπoλογισμού εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και οικονομική αξιολόγηση της παρέμβασης για τη συγκεκριμένη περίπτωση.