Η εφαρμογή των ψυχρών υλικών, είτε στο κέλυφος των κτηρίων, είτε σε άλλες επιφάνειες του αστικού χώρου, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά σε καλύτερες συνθήκες μικροκλίματος και θερμικής άνεσης και να μειώσει την ενεργειακή ζήτηση για ψύξη στον κτηριακό τομέα.
Σε διεθνές επίπεδο, τα ψυχρά υλικά έχουν ενταχθεί στον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης διαφόρων χωρών, ως μέθοδος εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια. Δεν υπάρχει επίσημος ορισμός των ορίων ανακλαστικότητας και συντελεστή εκπομπής για τα ψυχρά υλικά. Οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανισμοί θέτουν όρια κατά περίπτωση (π.χ. ASHRAE Standard 90.1 (2007), ASHRAE Standard 90.2 (2007), California’s Title 24 (2008), Energy Star κλπ.)
Στην Ελλάδα, ο νέος Κανονισμός για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕνΑΚ) στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων με επεμβάσεις είτε στο κέλυφος είτε στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του. Μια από τις παραμέτρους που εξετάζει είναι η τοποθέτηση ψυχρών υλικών σε στέγες και τοιχοποιίες, δεδομένου ότι οι ιδιότητες της ανακλαστικότητας και του συντελεστή εκπομπής επηρεάζουν τη θερμική συμπεριφορά των δομικών στοιχείων.
Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 9: Τεχνικά χαρακτηριστικά του κτηρίου αναφοράς, αναφέρεται ότι το κτίριο αναφοράς περιλαμβάνει εξωτερικές επιφάνειες με συντελεστή απορροφητικότητας ηλιακής
ακτινοβολίας 0,40 (SR =0.6) για τοιχοποιίες, 0,40 (SR=0.6) για δώματα και 0,60 (SR=0.4) για επικλινείς στέγες. Αντίστοιχα, ο συντελεστής εκπομπής θερμικής ακτινοβολίας για τις εξωτερικές επιφάνειες του κτηρίου αναφοράς είναι 0,80.
Επιπλέον στην ΚΥΑ Αρ. Δ6/Β/14826: Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο Άρθρο 8: Πρόσθετα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, στα πλαίσια των απλών τεχνικών και συστημάτων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμηση ενέργειας του κτηρίου περιλαμβάνεται η εφαρμογή σε ταράτσα λευκής ψυχρής βαφής μεγάλης ανακλαστικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλού συντελεστή εκπομπής. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι τιμές SR ? 0,87 και ε ? 0.8 για λευκές βαφές και SR?0,70 και ε?0.8 για βαφές άλλης απόχρωσης. Προτείνεται και η χρήση ψυχρών βαφών στις κατακόρυφες επιφάνειες.
Τέλος, στην ΠΕΤΕΠ 03-11-20-0: Εφαρμογές ψυχρών υλικών (Ιουν. 2010) αναφέρονται τα οφέλη από τα ψυχρά υλικά τόσο για τα κτίρια όσο και για το αστικό περιβάλλον ενώ αναφέρονται τα όρια του Energy Star® για υλικά οροφών και δωμάτων ( Αρχική ηλιακή ανακλαστικότητα > 0,65, Παραμένουσα ανακλαστικότητα μετά από έκθεση τριών ετών >0,50) ενώ για τις επιστρώσεις εξωτερικών χώρων, συνιστάται η εφαρμογή υλικών με SR>=0,60 για την περίπτωση υλικών εγχρώμου επιφανείας και SR >= 0,75 για την περίπτωση υλικών λευκής επιφανείας. Αναφέρεται ότι πρέπει επίσης να συνεκτιμάται o συντελεστής εκπομπής.
Παρακάτω δίνονται δύο πίνακες από την Τεχνική Οδηγία του ΚΕνΑΚ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010) με κάποιες τυπικές τιμές ανακλαστικότητας και απορροφητικότητας στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως και ενδεικτικές τιμές του συντελεστή εκπομπής για επιλεγμένα συνήθη υλικά.
(αναφορά: Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010, Πίνακας 3.1.4 και 3.1.5)