Τα ψυχρά υλικά είναι μια τεχνολογία οικονομικά προσιτή και εύκολη στην εφαρμογή για ένα υφιστάμενο αλλά και νεόδμητο κτίριο. Τα οφέλη από την εφαρμογή των ψυχρών υλικών στο κέλυφος ενός κτηρίου είναι πολλαπλά και συνοψίζονται ως εξής:
• Μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτηρίου κατά το καλοκαίρι (δημιουργία καλύτερων συνθηκών θερμικής άνεσης)
Δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται και δεν απορροφάται από το κέλυφος του κτηρίου, λιγότερη θερμότητα εισέρχεται στο εσωτερικό του. Συνεπώς, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτηρίου θα είναι χαμηλότερη.
• Εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους για ψύξη, από τη μειωμένη χρήση κλιματιστικών
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κτηρίου έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των αναγκών για ψύξη. Η εφαρμογή ψυχρών υλικών στη στέγη / δώμα ενός κτηρίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη της τάξεως του 15-20% κατά μέσο όρο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα ποσοστά αυτά παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση κατά περίπτωση δεδομένου ότι η εξοικονόμηση ενέργειας για ψύξη από την εφαρμογή ψυχρών υλικών σε ένα κτίριο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, τη θερμομονωτική ικανότητα της οροφής, τα κατασκευαστικά στοιχεία και τη λειτουργία του κτηρίου, το σύστημα κλιματισμού κλπ.
• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για την στέγη, λόγω περιορισμένης θερμικής καταπόνησης και οικονομικό όφελος από τις μειωμένες ανάγκες για επισκευή
Τα ψυχρά υλικά προστατεύουν την επιφάνεια στην οποία έχουν εφαρμοστεί από τη θερμική καταπόνηση. Μια επιφάνεια διαστέλλεται και συστέλλεται καθημερινά καθώς θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ψύχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν η επιφάνεια επικαλυφθεί με ψυχρό υλικό, οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις θα είναι μικρότερες, όπως και η θερμική καταπόνηση, με αποτέλεσμα να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και λιγότερες ανάγκες για επισκευή.
Εικ.4 Οι ημερήσιες διακυμάνσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια ενός έτους για τη συμβατική στέγη αγγίζουν τους 22°C ενώ για την ψυχρό δώμα 8°C. Συνεπώς η θερμική καταπόνηση της ψυχρής οροφής είναι μικρότερη. (Πηγή: Cool Roofs project: EIE/07/475/SI2.499428 )
• Αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας
Η χαμηλότερη επιφανειακή θερμοκρασία που εξασφαλίζουν τα ψυχρά υλικά έχει ως αποτέλεσμα να μεταδίδεται λιγότερη θερμότητα από την ψυχρή επιφάνεια στα υπερκείμενα στρώματα αέρα και προς το αστικό περιβάλλον. Η χρήση ψυχρών υλικών σε αστική κλίμακα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα κατά μέσο όρο 1-2 °C.
• Περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών CO2
Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών CO2 οφείλεται στη μειωμένη εκπομπή ρύπων από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας λόγω των μειωμένων αναγκών ενέργειας για ψύξη που προκύπτει από την εφαρμογή ψυχρών υλικών. Επιπλέον, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαρτάται από φωτοχημικές αντιδράσεις η ταχύτητα των οποίων αυξάνεται με τη θερμοκρασία, γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας του αέρα, η οποία προκύπτει από την εφαρμογή ψυχρών υλικών, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έχει βρεθεί ότι 100 m2 «ψυχρής» επιφάνειας που έχει αντικαταστήσει σκούρα επιφάνεια, ισοδυναμεί με μείωση 10 τόνων CO2.
• Περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου
Η εφαρμογή ψυχρών υλικών στις αστικές περιοχές σε παγκόσμια κλίμακα, ενδέχεται να συμβάλλει άμεσα, λόγω αυξημένης ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας προς το διάστημα, αλλά και έμμεσα, μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2, στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.