Η θάμβωση από το σύστημα φωτισμού εκτιμάται με τη βοήθεια του δείκτη UGR (Unified Glare Rating). Σημειώνεται ότι ο δείκτης δεν αποτελεί αξιόπιστη παράμετρο εκτίμησης της θάμβωσης, όταν οι φωτεινές πηγές είναι μεγάλων ή πολύ μικρών διαστάσεων. Εξαρτάται από την λαμπρότητα των φωτιστικών, το μέγεθος τους, την σχετική θέση τους με την κατεύθυνση παρατήρησης και τέλος από την λαμπρότητα υποβάθρου. Το ΕΝ 12464-1 προβλέπει μια στοιχειώδη κάλυψη των λαμπτήρων με βάση την λαμπρότητα της φωτεινής πηγής όπως παρουσιάζεται στο παρακάτω πίνακα.
Με χρήση των φωτομετρικών δεδομένων του φωτιστικού υπολογίζεται ο πίνακας UGR ο οποίος παρουσιάζει τον δείκτη UGR σε τυπικούς χώρους με διάφορες ανακλαστικότητες επιφανειών. Τυπική εξέταση του συγκεκριμένου δείκτη (UGR) γίνεται σε δύο κατευθύνσεις παρατήρησης (εγκάρσια και διαμήκη) σε χώρο 4Ηx8H με ανακλαστικότητες οροφής, τοίχων, δαπέδου 70,50 και 20% αντίστοιχα και SHR =0.25 (Η το ύψος των φωτιστικών πάνω από την επιφάνεια εργασίας). Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η έξοδος από πρόγραμμα φωτοτεχνικής ανάλυσης του πίνακα UGR για SHR=0.25.
Προφανώς η απόσταση των φωτιστικών όπως ορίσθηκε κατά τον υπολογισμό του προαναφερθέντος πίνακα είναι μικρή σε σχέση με την απόσταση που πιθανόν να υιοθετηθεί στον σχεδιασμό. Όμως αν ικανοποιείται η απαίτηση για τον δείκτη UGR όπως αυτή ορίζεται στο ΕΝ 12464-1 τότε θα ικανοποιείται και στον κανονικό σχεδιασμό. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τιμές για τον δείκτη UGR σε διαφορετικούς χώρους. Δραστηριότητες με σχετική δυσκολία στην εκτέλεση τους απαιτούν συνήθως μικρές τιμές του δείκτη θάμβωσης.
Να τονισθεί σε αυτό το δημείο ότι ο παραπάνω δείκτης δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις πολύ μεγάλων διαστάσεων φωτιστικών ή πολύ μικρών.
Στις περιπτώσεις εργασίας σε οθόνες θα πρέπει τα φωτιστικά να έχουν μικρότερες τιμές λαμπροτήτων από αυτές που εμφανίζονται στο σχήμα (ανάλογα με την ποιότητα της οθόνης ) σε όλες τις γωνίες > 65o από την κατακόρυφο (ανάλογα με τη δραστηριότητα ή την αλλαγή της κλίσης της οθόνης η προαναφερθείσα απαίτηση μπορεί να ισχύσει και από μικρότερες γωνίες π.χ. 55o).
Πηγή: Τσαγκρασούλης Άρης: Επ. καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας