Θερμομόνωση
Οι θερμομονωτικές ιδιότητες ενός κουφώματος καθορίζονται τόσο από την ικανότητά του να εμποδίζει το πέρασμα ζεστού ή κρύου αέρα μέσω των αρθρώσεών του (ιδιότητα που αναφέρεται ως «αεροστεγανότητα») όσο και από την ικανότητά του να εμποδίζει την διάδοση της θερμότητας μέσω των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο.
Η θερμική μόνωση ενός κουφώματος εξαρτάται από:
α) Το βαθμό αεροδιαπερατότητας της επιφάνειας του κουφώματος: Εάν ένα παράθυρο επιτρέπει την διέλευση μεγάλης ποσότητας αέρα μέσα από τις αρθρώσεις του, θα προκαλέσει την έξοδο ζεστού αέρα ή την είσοδο κρύου αέρα (ανάλογα με τις διαφορετικές πιέσεις) με αποτέλεσμα την ψύξη του χώρου, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένες απαιτήσεις θέρμανσης για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. Το ανάποδο ισχύει το καλοκαίρι με την ψύξη.
β) Τον τύπο του τζαμιού: Οι θερμικές απώλειες λόγω μετάδοσης βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιφάνεια, οπότε το γυαλί που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος ενός κουφώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των θερμικών απωλειών.
γ) Το υλικό του προφίλ του κουφώματος: Θερμικές απώλειες υφίστανται όχι μόνο μέσω του γυαλιού, αλλά επίσης και από το πλαίσιο του κουφώματος. Επομένως ένα προφίλ με μικρότερη θερμική αγωγιμότητα θα μειώσει τις απώλειες μέσα από το πλαίσιο.
|