Κουφώματα | Υαλοπίνακες | Θερμικά Ηλιακά | Ψυχρές Οροφές | Θερμομόνωση | Θέρμανση | Κλιματισμός | Φωτισμός | Ενεργειακή Διαχείριση | Α.Π.Ε.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΓΕΝΙΚΑ
ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΤΥΠΟΙ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
   
ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
     
   

Θερμομόνωση

 

Οι θερμομονωτικές ιδιότητες ενός κουφώματος καθορίζονται τόσο από την ικανότητά του να εμποδίζει το πέρασμα ζεστού ή κρύου αέρα μέσω των αρθρώσεών του (ιδιότητα που αναφέρεται ως «αεροστεγανότητα») όσο και από την ικανότητά του να εμποδίζει την διάδοση της θερμότητας μέσω των υλικών από τα οποία είναι κατασκευασμένο.

 

Η θερμική μόνωση ενός κουφώματος εξαρτάται από:


α) Το βαθμό αεροδιαπερατότητας της επιφάνειας του κουφώματος: Εάν ένα παράθυρο επιτρέπει την διέλευση μεγάλης ποσότητας αέρα μέσα από τις αρθρώσεις του, θα προκαλέσει την έξοδο ζεστού αέρα ή την είσοδο κρύου αέρα (ανάλογα με τις διαφορετικές πιέσεις) με αποτέλεσμα την ψύξη του χώρου, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένες απαιτήσεις θέρμανσης για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. Το ανάποδο ισχύει το καλοκαίρι με την ψύξη.


β) Τον τύπο του τζαμιού: Οι θερμικές απώλειες λόγω μετάδοσης βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιφάνεια, οπότε το γυαλί που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος ενός κουφώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των θερμικών απωλειών.


γ) Το υλικό του προφίλ του κουφώματος: Θερμικές απώλειες υφίστανται όχι μόνο μέσω του γυαλιού, αλλά επίσης και από το πλαίσιο του κουφώματος. Επομένως ένα προφίλ με μικρότερη θερμική αγωγιμότητα θα μειώσει τις απώλειες μέσα από το πλαίσιο.


Πηγή: www.alunet.gr

 


Σημαντικός δείκτης της θερμομονωτικής ικανότητας ενός κουφώματος είναι η θερμοπερατότητα, η οποία δίνεται από τους κατασκευαστές με την τιμή k ή U και εκφράζεται σε W/m2 Κ. Ο συντελεστής θερμoπερατότητας Uw ενός απλού κουφώματος (εικόνα 1) υπολογίζεται με τη βοήθεια της εξίσωσης:

όπου:
- Uw είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του κουφώματος
- Ag είναι το εμβαδόν του υαλοπίνακα σε m2
- Ug είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας του υαλοπίνακα σε W/m2K
- Af είναι η επιφάνεια των προφίλ κάσας και φύλλου σε m2
- Uf είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας των προφίλ κάσας και φύλλου σε W/m2K
- Ig είναι η συνολική περίμετρος του υαλοπίνακα σε m
- Ψg ο συντελεστής γραμμικής θερμοπερατότητας σε W/m K.

 

Ο υπολογισμός του Uw πρέπει να γίνεται με βάση το εναρμονισμένο πρότυπο EN 10077-1.Τον συντελεστή Ug τον παρέχει ο προμηθευτής του τζαμιού, ενώ το Uf υπολογίζεται με βάση την απλοποιημένη μέθοδο είτε βάσει του προτύπου EN 10077-2. Κατά γενική εκτίμηση, οι μεγαλύτερες θερμικές απώλειες δια μέσου ενός κουφώματος οφείλονται στην κακή αεροστεγανότητα, ακολουθεί ο τύπος του τζαμιού και, τέλος, ο τύπος του προφίλ.


Ηχομόνωση

 

Η ακουστική μόνωση πρέπει να είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχουν τα κουφώματα για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις για την αποφυγή θορύβου.
Για να αντεπεξέλθουν τα παράθυρα τις πιο πάνω απαιτήσεις, θα πρέπει να έχουν τις εξής ιδιότητες κατ' ελάχιστον:

- καλή στεγανότητα στον αέρα,


- μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις,


- τα τζάμια και τα λάστιχα να αποτελούνται από τα κατάλληλα υλικά και πάχη,


- η συναρμολόγηση του κουφώματος, αλλά και η τοποθέτηση στην οικοδομή, να έχει πολύ καλή εφαρμογή.


Όπως στην περίπτωση της θερμομόνωσης έτσι και εδώ, θεωρώντας ότι ο κατασκευαστής έχει επιμεληθεί της κατασκευής (καλή συναρμολόγηση, τοποθέτηση όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων και στεγανοποιητικών υλικών) και τοποθέτησης του κουφώματος στην οικοδομή με τον καλύτερο τρόπο, το κύριο βάρος για την επίτευξη της ηχομόνωσης πέφτει στον τύπο του τζαμιού.

 

Με απλά λόγια, η αεροστεγάνωση στα κουφώματα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο τη θερμομόνωση όσο και την ηχομόνωση.



Η ηχομόνωση επηρεάζεται επίσης από το κατά πόσο η κατασκευή είναι "στιβαρή". Δηλαδή πολύ καλή και σταθερή συναρμολόγηση και σωστή τοποθέτηση στην οικοδομή.